BNR: Programul „Prima Casă” ar putea fi modificat, fiind ţintit către cei care câştigă sub salariul mediu

  0
  134

  Programul „Prima Casă” ar putea fi modificat în viitor, pentru ţintirea mai bună a programului din punct de vedere social, a spus luni Liviu Voinea, viceguvernatorul Băncii Naţionale.

  Voinea susţine că de acest program au au beneficiat şi români care şi-ar fi putut permite un credit ipotecar standard, cu avans de 20-25%. În opinia viceguvernatorului BNR, Guvernul nu trebuie să renunţe la programul “Prima Casă, ci doar să-l modifice.

  „Acest program poate să continue, dar mai bine ţintit, pentru cei care câştigă sub salariul mediu”, a precizat Voinea, cu ocazia lansării Raportului BNR privind stabilitatea.

  Potrivit documentului, creşterea raportului dintre garanţie şi valoarea împrumutului cu 10 puncte procentuale măreşte probabilitatea de nerambursare cu 11%.

  Din punct de vedere al numărului de ani necesari pentru achiziţionarea locuinţei fără intermediere financiară, pentru un apartament de 2 camere este nevoie de circa 10 ani, respectiv de 12,5 ani pentru achiziţionarea unui apartament de 3 camere.

  Cresterea nivelului LTV pentru creditele ipotecare nou acordate în primele nouă luni din 2017 (de la 74% în decembrie 2016 la 78%), coroborată cu creşterea salariilor şi a aşteptarilor pozitive privind situatia financiară, a condus la scăderea numarului de ani necesari pentru economisirea avansului pentru un credit ipotecar standard, de la 5,6 ani în anul 2016, la 5 ani (in iunie 2017), potrivit raportului BNR.

  Creditul ipotecar standard a fost considerat un credit ipotecar acordat în afara programului Prima Casa, pentru o valoare a locuintei de 70 000 de euro, cu LTV de 78% (cel mai recent nivel observat în piaţă).

  Volumul de credit Prima Casă se mentine majoritar atât la nivelul de stoc, cumulând 62,5% din creditul ipotecar (septembrie 2017), dar şi ca pondere în volumul de credit nou acordat în prima parte a anului 2017 (circa 65%).

  “Programul Prima Casa s-a indepartat de la scopul sau de program social, în condiţiile în care:

  – perioada de restrângere a accesului la finanţare ca urmare a crizei economice s-a încheiat şi costurile de finanţare sunt în prezent la niveluri suportabile la creditele ipotecare standard ale băncilor

  – creditele Prima Casă sunt acordate şi persoanelor cu venit ridicat (circa 35% dintre debitori au salarii nete de peste 4000 lei) şi debitorii cu venituri mai reduse tind să fie supra-îndatoraţi

  – programul nu prevede limite privind valoarea maximă a locuinţei achiziţionate sau obligativitatea ca imobilul să fie locuinţă permanentă.

  În acest sens, considerăm utilă revizuirea condiţiilor de accesare a acestui program, în sensul orientării către debitorii cu un venit salarial sub un plafon pre-stabilit, care urmăresc să îşi achiziţioneze o locuinţă pentru locuit, sub o valoare reglementată şi în condiţiile unui grad de îndatorare sustenabil”, se arată în raport.

  sursa: hotnews.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here