Ultimul drum al REGELUI. LIVE VIDEO de la Funeraliile Regelui Mihai I al României

  0
  93

  PRELUARE transmisie LIVE TVR

  Ceremoniile au început sâmbătă dimineaţă, de la ora 10:25 cu o slujbă religioasă de 10 minute oficiată în Sala Tronului, de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoţi, aceasta fiind urmată de o alta săvârşită la catafalcul aşezat în Piaţa Palatului Regal.

  Sicriul, aşezat pe un afet de tun tras de un vehicul militar va fi apoi purtat spre Catedrala Patriarhală, la evenimentul desfăşurat pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareşal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial, urmând să ia parte Muzica Militară urmată de trei detaşamente ale MApN (58 de militari de la Forţele Terestre, 58 de militari de la Forţele Aeriene şi 58 de militari de la Forţele Navale) şi un detaşament de elevi ai Colegiului Naţional Militar “Dimitrie Cantemir” din Breaza.

  Ora 11.25 se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi. Cortegiul funerar traverseaza Piata Palatului Regal si se indreapta pe Calea Victoriei pana la Piata Natiunilor Unite si continuă traseul  pe Splaiul Independentei si apoi, după Palatul de Justitie vireaza la dreapta pe Splaiul Independentei până la intrarea pe Dealul Patriarhiei. 

  La ora 12:50 începe slujba de înmormântare va fi oficiată în Catedrala Patriarhală de patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, după care convoiul funerar se va îndrepta spre Gara Regală Băneasa, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul şi va intona marşuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

  De aici, sicriul cu corpul neînsufleţit al Regelui Mihai va fi transportat cu Trenul Regal la Gara Curtea de Argeş, cortegiul funerar urmând a se deplasa spre Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeş.

  Slujba de înhumare în Noua Catedrală va fi oficiată de Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviştei şi Exarh Patriarhal, de Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Calinic, şi de Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoţi.

  La funeraliile Regelui Mihai vor fi prezenţi, alături de Familia Regală a României, preşedintele Klaus Iohannis, premierul Mihai Tudose, reprezentanţi ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei şi Sfântului Scaun.

  Peste 15.000 de oameni i-au adus un ultim omagiu Regelui Mihai, la Palatul Regal. Sâmbătă, va fi condus pe ultimul drum. Va fi înmormântat la Curtea de Argeş, alături de regina Ana.

  Slujba de înmormântare va avea loc la Catedrala Patriarhală din Capitală şi va fi oficiată de Patriarhul Daniel.

  În afară de Familia Regală a României, la funeraliile Regelui Mihai I vor fi reprezentate Familiile Regale din Marea Britanie, Suedia, Spania, Belgia, Iordania, Luxemburg, Liechtenstein, Bahrein, Bulgaria, Grecia, Serbia, Albania, Franța, Prusia, Italia și Portugalia. Vor fi reprezentate Familiile Imperiale din Rusia, Austria și Germania, Familia Mare Ducală de Baden, Familia Regală de Wurttemberg și Familia Princiară de Ligne.

  Lista membrilor familiilor regale din întreaga lume care vin la funeraliile Regelui Mihai:

  Majestatea Sa Regele Juan Carlos I al Spaniei

  Majestatea Sa Regina Sofia a Spaniei

  Majestatea Sa Regele Carl XIV Gustaf al Suediei

  Alteţa Sa Regală Principele de Wales

  Majestatea Sa Regina Silvia a Suediei

  Alteţa Sa Regală Marele Duce de Luxemburg

  Majestatea Sa Regele Simeon al II-lea al Bulgariei

  Majestatea Sa Regina Anne-Marie a elenilor

  Alteţa Sa Regală Principesa Muna a Iordaniei

  Alteţa Sa Regală Principesa Astrid a Belgiei

  Alteţa Sa Regală Principele Lorenz al Belgiei

  Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Alexandru II al Serbiei

  Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Ecaterina a Serbiei

  Alteţa Sa Regală Ducele de Braganza

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Principele Georg al Prusiei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Karl al Austriei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă Maria a Rusiei

  Alteţa Sa Regală Principele Moştenitor Leka II al albanezilor

  Alteţa Sa Regală Principesa Moştenitoare Elia a albanezilor

  Excelenţa Sa Şeicul Rashid bin Khalifa al Khalifa al Bahrein

  Alteţa Sa Regală Principesa Rym a Iordaniei

  Alteţa Sa Regală Marele Duce de Baden

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Marea Ducesă de Baden

  Alteţa Sa Regală Principesa Irina a Greciei

  Alteţa Sa Regală Ducele de Vendome

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Dominic
 al Austriei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Emmanuella
 a Austriei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Maria Magdalena
 a Austriei

  Baronul Hanns von Holzhausen

  Baroana Alexandra von Holzhausen, doamna Ferch

  Alteța Sa Serenisimă Principesa Isabelle de Liechtenstein

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Georg al Austriei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducele Martin al Austriei

  Alteţa Sa Imperială şi Regală Arhiducesa Katharina a Austriei

  Alteţa Sa Regală Principele Emmanuel Philibert de Savoia

  Alteţa Sa Regală Principele Nikolaos al Greciei

  Alteţa Sa Regală Principele Eberhard de Wurttemberg

  ASR Principesa Chantal a Franţei

  Baronul Francois Xavier de Sambucy de Sorgue

  Alteţa Sa Principesa Anne de Ligne

  Cavalerul Charles de Fabribeckers

  Principesa Tatiana Radzivill, doamna Fruchaud

  Dr John Fruchaud

  De asemenea, vor lua parte la funeralii reprezentanți ai Comisiei Europene, Georgiei, Macedoniei, Marii Britanii, Turciei și Sfântului Scaun.

  Vor fi prezenți:

  Doamna Comisar European Corina Crețu

  Domnul Zviad Dzidziguri, Vicepreședintele Parlamentului Georgiei

  Domnul Talat Xhaferi, Președintele Parlamentului Republicii Macedonia

  Domnul Kocho Angjushev, VicePrim-Ministru al Republicii Macedonia

  Sir Alan Duncan, Ministru de Stat pentru Europa și America din Marea Britanie

  Domnul Ahmet Yildiz, Ministrul Adjunct al Afacerilor Externe din Republica Turcia

  E.S. Monseniorul Nikola Eterović și

  E.S. Monseniorul Miguel Maury Buendía, reprezentând Sfântul Scaun

  PROGRAM FUNERALII, Sâmbătă, 16 decembrie

  Ora 10.05. Sala Tronului – Reprezentanții cultelor religioase aduc un ultim omagiu Regelui Mihai.

  Ora 10.10 – 10.21. Sala Tronului – Garda la catafalc a membrilor Casei Majestăţii Sale şi ai Consiliului Regal.

  Ora 10.19. Sala Tronului – Garda la catafalc a patru generali ai Armatei Române.

  Ora 10.21 – 10.25. Sala Tronului – Garda la catafalc a Majestăţii Sale Custodele Coroanei şi Alteţelor Lor Regale Principesa Elena, dna. Irina Walker, Principesa Sofia şi Principesa Maria.

  Ora 10.25 – Slujbă religioasă de 10 minute oficiată de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți

  Ora 10.35 – 10.43. Piața Palatului Regal – Ieşirea participanţilor din Sala Tronului în Piaţa Palatului Regal.

  Ora 10.45. Piața Palatului Regal – Ieşirea sicriului (cu stindardul regal și Coroana de Oțel) din Palatul Regal spre Piața Palatului, în următoarea ordine: semnal de trompetă unic, un soldat care poartă crucea, clerul ortodox, sicriul purtat cei opt militari, urmat de Majestatea Sa Custodele Coroanei şi Alteţa sa Regală Principele Radu. Sunt interpretate marşuri funebre. Încep să tragă clopotele de la toate bisericile din împrejurimi.

  Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Al doilea semnal funerar de trompetă marchează începerea ceremoniei religioase și militare.

  Ora 11.00. Piața Palatului Regal – Serviciu religios oficiat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române alături de un sobor de preoți.

  Ora 11.10. Piața Palatului Regal – La încheierea serviciului religios, fără ca nimeni să-și părăsească locurile, este dat al treilea semnal funerar de trompetă.

  Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – Afetul de tun tras de un vehicul militar vine încet spre catafalc. Muzica militară începe să cânte marșuri funebre. Cei opt militari din Brigada 30 Gardă iau sicriul de pe catafalc și îl așază pe afetul de tun. Alt militar ia crucea și se deplasează în fața afetului de tun. După ce au pus sicriul pe afetul de tun, soborul de preoți se grupează în spatele crucii și în fața afetului de tun.

  Ora 11.10 – 11.20. Piața Palatului Regal – În acest interval orar, simultan cu purtarea sicriului către afet, Muzica Militară urmată de trei detașamente ale MapN (58 de militari de la Forțele Terestre, 58 de militari de la Forțele Aeriene și 58 de militari de la Forțele Navale) se așază în formație pentru a onora plecarea pe ultimul drum a ultimului mareșal al Armatei Române, comandant suprem al Armatei Regale în al Doilea Război Mondial.

  Ora 11.10 – sicriul va fi urcat pe un afet de tun; se va forma un cortegiu funerar, la care vor lua parte Familia Regală, militari români, reprezentanţi ai Bisericii Ortodoxe Române. Procesiunea se va face pe jos, iar afetul de tun va fi tras, în semn de omagiu, de un vehicul militar operaţional.

  Ora 11.25. Piața Palatului Regal – Imediat ce convoiul s-a format, se pune în mișcare. Se trag clopotele de la bisericile din împrejurimi.

  Ora 11.30 – 12.45 – Cortegiul funerar traversează Piața Palatului Regal și se îndreaptă pe Calea Victoriei până la Piața Națiunilor Unite apoi virează la stânga pe Splaiul Independenței și apoi, după Palatul de Justiție virează la dreapta pe Splaiul Independenței până la intrarea pe Dealul Patriarhiei.

  Ora 12.40 – 12.45. Catedrala Patriarhală – Sosirea în piațeta Catedralei Patriarhale. Intrarea în catedrală se face în următoarea ordine: militarul cu crucea, soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

  Ora 12.50 – 14.00. Catedrala Patriarhală – Slujba de înmormântare oficiată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

  Ora 14.00. Catedrala Patriarhală – Familiile Regale străine, demnitarii străini și români ies din Catedrală și așteaptă sicriul. Ieşirea din catedrală se va face în următoarea ordine: militarul cu crucea, PF Daniel şi soborul de preoţi, militarii cu sicriul, Familia Regală.

  Ora 14.00 – 14.05. Catedrala Patriarhală – Cortegiul va parcurge traseul pe jos până la clopotniţă, unde vor aştepta maşinile funerare. În prima mașină va fi introdusă Coroana de Oțel, iar în cea de-a doua mașină vor fi introduse sicriul (cu stindardul regal) și crucea.

  Ora 14.05 – Cortegiul funebru pornește spre Gara Regală Băneasa pe traseul Piața Unirii – Piața Universității – Piața Romană – Piața Victoriei – Piața Charles de Gaulle – Arcul de Triumf – Bd. Kiseleff – Gara Băneasa.

  Ora 14.35. Gara Regală Băneasa – La Gară, militarii Brigăzii 30 Gardă preiau sicriul și crucea și parcurg drumul prin interiorul gării până pe peron, unde Jandarmeria Română în uniformele de ceremonie va da onorul și va intona marșuri funebre până la introducerea sicriului în vagonul mortuar.

  Ora 17.30. Gara din Curtea de Argeș – Trenul Regal sosește în Gara din Curtea de Argeș. Militarii Brigăzii 30 Gardă, din vagonul mortuar vor preda altor militari, de pe peron, sicriul și crucea. Semnal scurt de trompetă, urmat de marșuri funebre. Militarii parcurg peronul gării. Familia Regală va urma sicriul, în ordinea de precădere. La ieșirea din gară, se vor afla în față, Garda de Onoare și Muzica Militară. Vor fi introduse sicriul și apoi crucea în mașinile mortuare, iar cortegiul funerar se va deplasa spre Catedrala din Curtea de Argeș.

  Ora 17.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Sosirea la Catedrală. Coborârea sicriului din mașina mortuară purtat de cei opt militari. Sicriul este purtat în Catedrala Mânăstirii Curtea de Argeș.

  Ora 17.50 – 18.20. Catedrala din Curtea de Argeș – Slujba de înhumare în Catedrală oficiată de ÎPS Mitropolitul Nifon, Arhiepiscop al Târgoviștei și Exarh Patriarhal, ÎPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului și ÎPS Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale alături de un sobor de preoți.

  Ora 18.20 – 18.30. Catedrala din Curtea de Argeș – Militarii intră și preiau sicriul și crucea și se deplasează către Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală urmați de cortegiul funerar. În Catedrală va intra doar Familia Regală română.

  Ora 18.40. Noua Catedrală din Curtea de Argeș – În momentul coborârii sicriului în criptă, militarii ies din Catedrală. În acest moment, vor fi trase 21 de salve de tun de către Brigada 30 Gardă. Pe acest moment vor fi intonate Imnul Național și Imnul Regal.

  Ora 18.50. Catedrala din Curtea de Argeș – Semnalul de trompetă “Stingerea”. Încheierea ceremoniei funerare.

  Trenul Regal va circula cu viteză redusă în următoarele localităţi: Chitila (ora 14.51) – Titu (ora 15.41) – Piteşti (ora 16.46).

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here