Profesorii cer Guvernului să se poată pensiona cu trei ani mai devreme, fără penalizare

  0
  38

  Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită Guvernului să modifice Legea pensiilor, astfel încât un cadru didactic să se poată pensiona cu trei ani mai devreme. Sindicaliștii motivează că nivelul de suprasolicitare neuropsihică, precum și cazurile medicale grave, care îi împiedică pe colegii noștri să își desfășoare activitatea la catedră, impun crearea unui cadru legal adecvat acestei profesii. 

  Sindicaliștii cer modificarea Legii pensiilor, astfel încât cadrele didactice să se poata pensiona cu trei ani înainte de împlinirea vârstei standard, din cauza că lucrul cu elevii aduce un consum psihic mare.

  „În sistemul educațional românesc, un cadru didactic este nevoit, în acest moment, să lucreze chiar și cu 38 de elevi la clasă, în același timp. Acest lucru înseamnă: o atenție sporită atât la fiecare elev în parte, cât și la propria persoana, cadrul didactic fiind considerat model; un grad mare de responsabilitate față de elevi și pregătirea acestora; un consum psihic deosebit pentru activitățile desfășurate atât în timpul orelor, cât și în timpul pregătirii acestora; un efort considerabil în ceea ce privește nu doar conduita, cât și pregătirea profesională; adaptabilitatea la fiecare elev în parte, mai ales acolo unde sunt și cazuri speciale. Toate acestea se traduc printr-un singur termen: epuizare”, argumentează FSLI.

  Sindicaliștii mai spun că sunt numeroase cazuri în care profesori care au fost diagnosticați cu anumite afecțiuni vor să iasă la pensie mai devreme, dar sunt nevoiți fie să meargă în continuare la serviciu, având o stare degradată a sănătății, fie să rămână în concediu medical.

  „Federația noastră a făcut demersuri și a solicitat Premierului Mihai Tudose ca în noua Lege a pensiilor, în sistemul de educație, să fie permisă pensionarea cadrelor didactice cu trei ani mai devreme. Numărul anual al dascălilor care ar putea solicita acest lucru nu va fi atât de mare încât să pună presiune pe bugetul pensiilor și asigurărilor sociale”, a declarat Simion Hancescu, președinte FSLI.

  „Considerați că un cadru didactic cu o vechime de 40 de ani nu merită dreptul de pensionare cu 3 ani mai devreme? Asta în condițiile în care există alți angajați în sistemul public, care se pot pensiona și la vârsta de 45 de ani. Nu vrem să arătăm cu degetul, dar din nou educația este privită cu dispreț sau cu indiferență, chiar dacă și cei care fac legile acestei țări au trecut prin băncile școlii românești și au avut ca prim exemplu în viață un profesor sau chiar dacă, la rândul lor au copii și vor o educație sănătoasă”, a continuat președintele FSLI, Simion Hancescu.

  Sindicaliștii mai sesizează că în sistemul de educație pensia medie este în jur de 1.000 de lei, comparativ cu alte sisteme, unde pensia medie este de peste 3.000 de lei. În unele cazuri aceste pensii <speciale> au ajuns să fie mai mari decât veniturile încasate de angajați.

  „Constatăm că există persoane care ies la pensie la 43 de ani, cu o pensie de peste 10.000 de lei, în timp ce pe un profesor, după 43 de ani de muncă, statul român îl <recompensează> cu o pensie de 1.500 de lei, întrucât principiul de calcul este diferit față de cel aplicat în cazul altor bugetari. Considerăm că singurul  principiu care trebuie să stea la baza calculului  pensiilor din România trebuie să fie cel al contributivității la fondul de pensii! Dacă nu, atunci cerem pensii speciale și pentru profesori!”, arată FSLI.

  sursa: hotnews.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here