Meniul de Revelion al superstițioșilor. 15 mâncăruri din lume despre care se crede că aduc noroc în Noul An

  0
  72

  Mai toate mâncărurile „tradiţionale” pentru noaptea dintre ani sunt gândite în raport cu prosperitatea și fiecare produs pus în farfuria de pe masa de Revelion are ascuns în el  ideea că odată mâncat va aduce noroc pentru tot anul. Pentru superstițioși meniul din noaptea de Anul Nou este de neconceput fără aceste mâncăruri.

  Citește și MESAJE DE ANUL NOU 2018: SUTE de URĂRI de ANUL NOU, SMS cu FELICITĂRI. MESAJE frumoase de REVELION 2018

  Iată câteva exemple:

  Grecia: Vasilopita

  Pe masa grecilor  o pâinică rotundă, numită Vasilopita, este nelipsită în seara de Anul Nou. Probabil poartă numele sfântului Vasile (prima zi din an). Este o pâine dulce, coaptă de obicei cu migdale. De Revelion, Vasilopita are înăuntru o monedă. Cel ce o găseşte va fi norocos tot anul.

  Japonia: Toshikoshi Soba

  Japonezilor își pun pe masa de Revelion un bol cu toshikoshi soba. Este un fel de mâncare bazată pe tăiţei de hrişcă. Lungimea tăiţeilor simbolizează urările de viaţă lungă. Se mai spune că tăiţeii fierţi se pot tăia uşor cu lingura, ceea ce înseamnă că cei ce se află la masă pot lăsa în urmă greutăţile anului precedent.

  Irlanda: Pâine cu unt

  În Irlanda trecerea de la un an la altul este celebrată, pe lângă multe altele, cu pâine şi unt. Tradiţia aminteşte de vremurile grele ale foametei, unii istorici spunând că cei care lasă pe treptele casei pâine şi unt în noaptea de Revelion, anunţă faptul că în acea casă nu este sărăcie. Copii sunt bineveniţi să mănânce tot ce găsesc în faţa uşilor.

  Vezi și IDEI pentru MASA de REVELION 2018. Preparate speciale pentru meniul festiv din noaptea de ANUL NOU

  Statele Unite (în Sud): Black Eyed Peas

  Black Eyed Peas (Fasolea cu „ochi negri”) este savurată de americanii din sud, care mănâncă acest tip de fasole în noaptea de Anul Nou ca să le aducă noroc. Se pare că acest tip de fasole nu era pe placul soldaţilor Unionişti în timpul Războiului Civil. Iar asta îi ţinea pe soldaţii Confederaţi în viaţă, fiind singurul fel de mâncare care le mai rămânea.

  Suedia şi Norvegia: Budincă de orez

  De Anul Nou, suedezii şi norvegienii pun o singură migdală în budinca de orez. Se spune că cel care o va găsi se va bucura de prosperitate tot anul.

  Argentina: Fasole

  Şi în Argentina se mănâncă fasole de Anul Nou în speranţa că asta îi va ajuta să îşi păstreze jobul sau să îşi găsească unul mai bun, mai bănos.

  Germania: Berliner

  Berliner sau Krapfen este numele unor gogoşi germane care se prepară de Anul Nou. Sunt gogoşi dulci care sunt de obicei umplute cu diverse magiunuri, însă germanii se ţin de glume. Aceştia schimbă umplutura gogoşilor şi le oferă musafirilor Berlineri cu muştar.

  Spania: Struguri

  Imediat ce ceasul bate de miezul nopţii în noaptea de Revelion, spaniolii se grăbesc să mănânce 12 boabe de strugure reprezentând cele 12 luni ale anului. Dacă nimeresc boabe gustoase şi dulci, asta înseamnă că lunile respective vor fi bune, dacă se nimeresc şi boabe acre înseamnă că lunile acelea nu vor fi aşa de blânde.

  Scoţia: Whisky

  Nu e chiar un fel de mâncare, însă whisky-ul este nelipsit de pe masa scoţienilor de Anul Nou. Aceştia celebrează Hogmanay pe 1 ianuarie. După ce ciocnesc la miezul nopţii scoţienii pleacă prin vecini pentru a face „prima vizită” din an şi îşi duc unii altora mâncare şi băutură

  Polonia: Hering marinat

  Peştele este popular pe masa de Revelion în multe ţări, însă polonezii se bucură să mănânce hering marinat, alături de alte soiuri de peşte în saramură sau afumate. Se spune că dacă mănânci peşte vei avea un an prosper, plin de bunăstare.

  China: Jiaozi (găluşte)

  De Anul Nou Chinezesc (care se serbează la final de ianuarie) se mănâncă jiaozi, un soi de găluşte care simbolizează bogăţia şi longevitatea. Adesea aceste găluşte au forma unor cerculeţe ca să se asemene vechilor bani japonezi.

  Italia: Linte

  Pe lângă mâncărurile cu peşte, italienilor le place să mănânce linte în noaptea de Revelion. Asta pentru că boabele de linte se aseamănă monedelor, deci duc cu gândul la noroc şi bogăţie în noul an.

  Cuba şi Austria: Purceluş la proţap

  În ambele ţări purceluşul de lapte la proţap este nelipsit de pe masa de Revelion. Ca şi în multe alte ţări  purceluşii de lapte sunt simbolul bogăţiei, norocului, prosperităţii.

  India: Orez şi linte

  În India, Noul An se sărbătoreşte în primăvară, iar de pe masă sunt nelipsite lintea şi orezul. Aşa cum vă spuneam boabele sunt simbolul prosperităţii.

  Turcia: Rodia

  Şi rodia, sau boabele de rodie simbolizează fertilitatea şi abundenţa în Noul An. Cel puţin aşa cred turcii, care aduc aceste fruct pe masa de Revelion.

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here