Decizie CCR: Şi concubinii au dreptul să refuze audierea şi declaraţiile ca martori în proces penal

  0
  107

  Şi concubinii au dreptul de a refuza să fie audiaţi, respectiv să depună declaraţii, ca martori în procese penale. Din 23 octombrie a intrat în vigoare Decizia CCR nr. 562/2017 ce stabileşte drept neconstituţională prevederea din Codul de procedură penală ce exclude de la dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor persoanele care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi.

  Prevederea la care se referă decizia CCR este precizată la art. 117 alin. (1) lit. a) și b) din Codul de procedură penală. Potrivit acestuia, au dreptul de a refuza să fie audiate în calitate de martor doar soţul, ascendenţii şi descendenţii în linie directă, precum şi fraţii şi surorile suspectului sau inculpatului ori persoanele care au avut calitatea de soţ al suspectului sau al inculpatului.

  Acum, această posibilitate este dată şi celor care au stabilit relaţii asemănătoare acelora dintre soţi, în cazul în care convieţuiesc ori nu mai conviețuiesc cu suspectul sau inculpatul – concubinii/ foștii concubini ai suspectului sau inculpatului.

  Curtea Constituţională a luat în calcul egalitatea cetățenilor în fața legii (art. 16, alin. 1 din Constituţie) – “Cetățenii sunt egali în fața legii și a autorităților publice, fără privilegii și fără discriminări” şi – viaţa familială (art. 26 alin. 1) – “Autoritățile publice respectă și ocrotesc viața intimă, familială și privată”. Potrivit CCR, noţiunea de „viaţă de familie” nu este restrânsă doar la familiile bazate pe căsătorie şi poate include alte relaţii de facto.

  Decizia este definitivă și general obligatorie instanţelor.

  sursa: legestart.ro

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Please enter your comment!
  Please enter your name here